Osoby z chorobą Hashimoto obciążone są większym ryzykiem występowania innych chorób autoimmunologicznych, w tym celiakii. Szacuje się, że 2-5% osób dorosłych w tej grupie ma celiakię. Zatem w tej grupie osób, diagnostyka jest szczególnie ważna.

Badania w kierunku celiakii należy wykonać u osób, które:

  • mają klasyczne objawy choroby trzewnej (m.in. biegunka, anemia, niedożywienie),
  • mają niespecyficzne objawy sugerujące możliwość choroby trzewnej (wzdęcia, zaparcia),
  • mają zaburzenia mogące wskazywać na współistnienie celiakii (m.in. niedokrwistość, bezpłodność, poronienia),
  • mają duże zapotrzebowanie na tyroksynę (np. szczupła osoba wymagająca podawania 200 ug tyroksyny),
  • chorują na inne choroby autoimmunologiczne (np. cukrzyca typu 1, choroba Adisona – Biermera, bielactwo, łuszczyca, łysienie plackowate),
  • mają dodatni wywiad rodzinny (np. celiakia u rodziców, rodzeństwa)

U osób z choroba Hashimoto i współistniejącą celiakią, po wprowadzeniu diety bezglutenowej obserwowano:

  • zmniejszenie liczby przeciwciał
  • normalizację subklinicznej niedoczynności tarczycy
  • redukcja objawów niedoczynności tarczycy
  • zmniejszenie dawek L-tyroksyny

 Natomiast nie ma potwierdzenia w badaniach naukowych, że dieta bezglutenowa ma korzystny wpływ  na przebieg choroby Hashimoto u osób BEZ celiakii. Niemniej jednak część osób na diecie bezglutenowej odczuwa znaczącą poprawę samopoczucia.

Zatem można rozważyć wprowadzenie diety bezglutenowej, w przypadku gdy typowe zalecenia nie przynoszą pożądanych rezultatów, konieczne po konsultacji z dietetykiem. Odstawić gluten na około 2 tygodnie i sprawdzić czy dojdzie do złagodzenia objawów.

Zawsze należy pamiętać, że:

– w każdym przypadku wdrożenia diety bezglutenowej,  konieczne jest wcześniejsze wykluczenie celiakii, ponieważ w czasie stosowania tej diety diagnostyka nie jest możliwa.

– jeśli dieta bezglutenowa, to na 100%.  Jest to dieta bardzo kłopotliwa, bo gluten w małych ilościach znajduje się prawie wszędzie.

-wykluczenie glutenu pociąga za sobą wyeliminowanie z diety produktów bogatych w witaminy z grupy B i magnez. Zamiana pełnoziarnistych produktów zbożowych na produkty bezglutenowe często wiąże się ze zmniejszeniem błonnika w diecie, wzrostem ilości nasyconych kwasów tłuszczowych.

– jeśli Twoja dieta jest źle zbilansowana, to po wykluczeniu glutenu nie stanie się wcale lepsza. Kiedy z diety wyklucza się cokolwiek, trzeba znaleźć odpowiedni zastępnik, warto więc w takim przypadku skorzystać z pomocy specjalisty.