Test Genodiet iGenesis Completo tworzy 9 wzajemnie uzupełniających się modułów:

Identyfikuje geny wpływające indywidualną zdolność do metabolizowania białek, tłuszczów i węglowodanów. Daje konkretne wskazówki, jak osiągnąć i utrzymać prawidłową masę ciała, poprzez dostarczenie informacji o odpowiednich proporcjach makroskładników w diecie oraz ich rozkładzie w posiłkach. Dodatkowo moduł ten pozwala uzyskać informację o genetycznej skłonności do nadwagi i otyłości oraz efektu jo-jo.

Informacje uzyskane z modułu dotyczą wchłaniania, transportu, a także przyswajania wybranych witamin i składników mineralnych. Analizowane są geny odpowiedzialne za metabolizm witamin: A, B6, B9, B12, D, E, C, choliny oraz wapnia i magnezu.  Pacjent otrzymuje wskazówki, jak uzupełnić dietę w niezbędne składniki odżywcze, których metabolizm jest obniżony oraz jakie parametry krwi powinien kontrolować poza standardową morfologią.

Wskazuje predyspozycje do wystąpienia wrodzonych i genetycznie uwarunkowanych nietolerancji i nadwrażliwości na: sód, alkohol, nikiel i kofeinę. Identyfikuje nietolerancję laktozy i fruktozy, a także genetyczne ryzyko rozwoju celiakii. Dodatkowo moduł ten dostarcza informacji o metabolizmie żelaza, co przekłada się na predyspozycje do rozwoju anemii lub hemachromatozy.

Analizuje warianty genów zaangażowanych w metabolizm glukozy i lipidów. Moduł ten pozwala zidentyfikować ryzyko rozwoju hiperglikemii, która sprzyja rozwojowi cukrzycy typu 2, hipercholesterolemii, a także predyspozycji do odkładania się wisceralnej tkanki tłuszczowej i rozwoju zespołu metabolicznego.

Określa predyspozcyje genetyczne organizmu do walki z nadmiarem wolnych rodników oraz jego zdolności do usuwania toksyn. Wiedza w tym zakresie jest niezwykle ważna nie tylko w kontekście wspomagania prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, ale także przy zapobieganiu rozwojowi chorób nowotworowych i autoimmunologicznych oraz wspomaganiu treningów sportowych.

Fit sport określa predyspozycje genetyczne do aktywności fizycznej niezbędne do zoptymalizowania treningu, poprawienia wyników sportowych i przyspieszenia powysiłkowej regeneracji organizmu. Jest przeznaczony dla osób, które świadomie chcą kształtować aktywny styl życia, uwzględniający precyzyjnie dostosowaną dietę oraz trening.

Ocenia genetyczne ryzyko rozwoju osteoporozy i uszkodzeń chrząstki stawowej oraz genetycznie uwarunkowanej trombofilii (czyli skłonności do zakrzepicy). Dzięki niemu pacjenci dowiadują się, na co zwrócić uwagę w profilaktyce i leczeniu tych problemów. Mają też możliwość zidentyfikowania problemu w zalążku i odsunięcia w czasie rozwoju choroby.

Analizuje polimorfizmy genów związanych z kondycją mieszków włosowych, dzięki którym możliwe jest określenie prawdopodobieństwa wystąpienia i rozwoju łysienia androgenowego oraz poznanie czynników: hormonalnych, żywieniowych oraz zapalnych, których uwzględnienie może zapobiec utracie włosów u osób zagrożonych łysieniem androgenowym.

Ocenia genetyczną predyspozycję do obniżania się wraz z wiekiem funkcji poznawczych, takich jak: umiejętność uczenia i zapamiętywania, problemów z pamięcią i koncentracją uwagi oraz zaburzeń nastroju i emocji, w tym stanów depresyjnych. Dostarcza wskazówek dotyczących diety i stylu życia, które pomogą pacjentom zachować dobra kondycję mózgu przez długie lata.

Jakie informacje otrzyma Pacjent po wykonaniu badania Genodiet iGenesis Completo :

  • informacja o predyspozycji do występowania nadwagi i otyłości oraz efektu jo- jo
  • wytyczne dotyczące podaży makroskładników w diecie (białek, tłuszczów i węglowodanów)
  • przykładowa rację żywieniową z rozkładem posiłków
  • informacja o predyspozycji do zaburzeń w odczuwaniu głodu i sytości
  • informacja o zmianach w metabolizmie badanych witamin i składników mineralnych
  • wytyczne, które produkty spożywcze należy wprowadzić do diety, a których unikać
  • wskazanie parametrów laboratoryjnych, które trzeba systematycznie monitorować poza standardową morfologią – czy istnieje zasadność wdrożenia suplementacji
  • wytyczne dotyczące spożycia alkoholu (ilość tolerowana)
  • wytyczne dotyczące spożycia kofeiny (kawy, herbaty, czekolady i kakao)
  • informacja o konieczności ograniczania spożycia soli
  • informacja o predyspozycji do nadwrażliwości na nikiel
  • informacja o ryzyku rozwoju nadciśnienia tętniczego, anemii, nietolerancji laktozy, fruktozy oraz celiakii
  • informacja o ryzyku wystąpienia cukrzycy typu II
  • informacja o ryzyku wystąpienia zaburzeń lipidowych
  • tendencja do rozwoju wisceralnej tkanki tłuszczowej i zespołu metabolicznego
  • zalecenia dotyczące profilktyki cukrzycy i chorób układu krążenia
  • informacja o zdolnościach organizmu do walki z wolnymi rodnikami
  • informacja o zdolnościach organizmu do oczyszczania się z toksyn
  • wytyczne, jakich produktów powinno się unikać
  • wskazówki dotyczące stylu życia wspierającego detoksykacje i antyoksydację
  • informacja o predyspozycji organizmu do rodzaju wysiłku – siłowego lub wytrzymałościowego
  • informacja o zdolności organizmu do wykorzystywania tłuszczu podczas aktywności fizycznej
  • informacja o zdolności przeciwdziałania nadmiernej ilości wolnych rodników oraz regeneracji mięśni po wysiłku
  • informacja o optymalnym rodzaju treningów, ich czasie i częstotliwości, przerwach treningowych
  • informacja o ryzyku rozwoju osteoporozy
  • informacja o ryzyku powstania uszkodzeń chrząstki stawowej
  • informacja o wrodzonej trombofilii (genetycznej skłonności do nadkrzepliwości)
  • informacje dotyczące dietoterapii i profilaktyki chorób przewlekłych
  • informacja o predyspozycji do zaburzeń hormonalnych, będących główną przyczyną łysienia androgenowego
  • informacja o skłonności do stanu zapalnego w mieszkach włosowych i skórze głowy
  • informacja o metabolizmie witamin istotnych dla wzrostu i rozwoju włosów: B12, C, biotyny
  • informacja o reakcji organizmu na leki stosowane w leczeniu łysienia androgenowego
  • zalecenia żywieniowe ukierunkowane na ograniczenie utraty włosów
  • informacja o predyspozycji do zaburzeń neurologicznych w wieku podeszłym
  • wskazówki, jak wspierać pracę mózgu poprzez zmianę diety i stylu życia