Stłuszczenie wątroby – co to jest? 

Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby, jest najczęstszą przewlekłą chorobą wątroby w krajach wysoko rozwiniętych. W jej przebiegu dochodzi do odkładania się triglicerydów (tłuszczów) w komórkach wątroby. Następnym etapem jest uszkodzenie mitochondriów, na skutek stresu oksydacyjnego (wolne rodniki), stan zapalny, włóknienie miąższu wątroby i postępujący rozpad komórek wątrobowych. Ocenia się, że stłuszczeniowa choroba wątroby dotyczy 1mld osób na świecie i staje się główną przyczyną rozwoju marskości wątroby i raka wątrobowokomórkowego. Ponadto, osoby te,  są w większym stopniu narażone na choroby układu krążenia. 

CZYNNIKI RYZYKA: 

Częściej pojawia się u mężczyzn i po 30rż. Widać jej silną korelację z chorobami metabolicznymi, gdyż występuje w przypadku: 

  • 50% osób z otyłością (zwłaszcza trzewną) 
  • ponad 95% chorych z otyłością olbrzymią leczonych bariatrycznie 
  • 60-70% chorych na cukrzycę typu 2 
  • 69% z hiperlipidemią 
  • 39% z nadciśnieniem tętniczym 
  • 42% z zespołem metabolicznym 
  • 7% z prawidłową masą ciała 

Inne czynniki ryzyka, to: PCOS, niedoczynność tarczycy, niedoczynność przysadki, obturacyjny bezdech senny, łuszczyca. 

PRZYCZYNY: 

  • wysokokaloryczna dieta, bazująca na wysokoprzetworzonych produktach 
  • nadmiar rafinowanych cukrów, zwłaszcza fruktozy , słodzone napoje, piwo 
  • tłuszcze nasycone (w przewadze pochodzenia zwierzęcego) 
  • mała aktywność fizyczna 
  • znaczenie mogą mieć związane z otyłością i insulinoopornością zaburzenia mikrobioty ( bakterie jelitowe) 

OBJAWY: 

  • zmęczenie, osłabienie, złe samopoczucie 
  • uczucie dyskomfortu/ rozpierania w prawym, górnym kwadrancie brzucha 
  • często brak dolegliwości 

ROZPOZNANIE: 

  • badania laboratoryjne: często podniesione ALT, AST, GGTP, dyslipidemia, hiperglikemia, często zwiększenie poziomu żelaza i ferrytyny 
  • badania obrazowe (USG, KT, MRI  jamy brzusznej,   
  • ocena włóknienia wątroby ( wskaźnik FIB-4, elastografia ultrasonograficzna) 

 LECZENIE: 

  • redukcja masy ciała o 3-15% wyjściowej masy ciała, w zależności od wyjściowego BMI i stopnia uszkodzenia wątroby. Tempo redukcji masy ciała 0,5-1kg na tydzień. Należy pamiętać, że gwałtowne spadki masy ciała, mogą nasilać stłuszczenie wątroby!!! 
  • zwiększenie aktywności fizycznej, najlepiej 5x w tygodniu, 150minut tygodniowo, lub zwiększenie dotychczasowej aktywności o >60minut tygodniowo 
  • dieta nisko lub średniotłuszczowa  
  • wyeliminowanie fruktozy 
  • odstawienie alkoholu 
  • prawidłowe/ skuteczne leczenie cukrzycy typu 2, nadciśnienia tętniczego, dyslipidemii 
  • insulinooporność 

 Jak widać, w żadnym razie nie wolno jej lekceważyć!!!