Badanie składu ciała
Analiza składu ciała służy do oceny procentowej zawartości tkanki tłuszczowej i jej rozkładu na ciele. Dostarcza również informacji na temat ilości trzewnej tkanki tłuszczowej, beztłuszczowej masy ciała, ilości wody, tkanki mięśniowej oraz podstawowej przemiany materii.
Sam wskaźnik BMI , najczęściej stosowany do oszacowania stopnia nadwagi/otyłości ma wiele ograniczeń, ponieważ bierze pod uwagę, tylko wzrost i ogólną masę ciała. Możemy przegapić w tej sytuacji otyłość metaboliczną u osób z prawidłową masą ciała (metabolically obese but normal weight – MONW).
Mimo, że wskaźnik BMI tych osób jest prawidłowy, mogą mieć za dużą procentową zawartość tkanki tłuszczowej w stosunku do mięśni, lub jej rozkład może być nieprawidłowy – dotyczy to otyłości brzusznej i wiąże się z wyższym ryzykiem powikłań metabolicznych.
Do analizy składu ciała wykorzystuje się metodę bioimpedancji elektrycznej (BIA). Jest to bezpieczna, nieinwazyjna metoda, która opiera się na pomiarze oporu elektrycznego poszczególnych tkanek (tzw. impedancji) , które z uwagi na różną zawartość wody w odmienny sposób przewodzą prąd. Pozwala to na określenie poszczególnych komponentów ciała.
Przeciwwskazania do badania:
- ciąża
- padaczka
- wszczepiony rozrusznik serca lub kardiowerter/defibrylator
Przygotowanie do badania
W celu zachowania najwyższej dokładności/ porównywalności pomiarów powinny być spełnione poniższe warunki:
- pomiar należy wykonywać 3-4h po posiłku, 2h po wypiciu płynów innych niż kofeinowe
- unikaj napojów kofeinowych (kawa, herbata, cola, napoje energetyzujące) przynajmniej 4h przed pomiarem
- pomiar powinien być wykonany minimum 3-4h po kąpieli, ćwiczeniach
- unikaj picia alkoholu 24h przed pomiarem
- pomiar powinien być wykonany w lekkiej odzieży lub bieliźnie
- pomiar powinien być wykonywany optymalnie o tej samej porze
- przed pomiarem skorzystaj z toalety
- do badania należy ściągnąć biżuterię, pasek z metalową klamrą, oraz opróżnić kieszenie ( monety, klucze, telefon itp)