Czym jest dna moczanowa?

To choroba metaboliczna w przebiegu której w tkankach, stawach oraz mięśniach odkładają się kryształki moczanu sodu. Powstają one w wyniku zbyt wysokiego stężenia kwasu moczowego w krwi (hiperurykemii). Za takie uznaje się wartości powyżej 7mg/dl (420µmol/l). Zgodnie z wytycznymi u mężczyzn stężenie to nie powinno przekraczać 5,3 mg/dl, u kobiet górna granica to 4,0 mg/dl (w okresie menopauzy dopuszcza się wartości do 4,7 mg/dl).

W wyniku wspomnianego odkładania się kryształków w różnych częściach ciała dochodzi do powstania przewlekłego stanu zapalnego. W pierwszej kolejności objawia się on obrzękiem i bólem. Z czasem może dojść do zaburzenia ruchomości stawów.

Dna moczanowa ma charakter napadowy.

Oznacza to, że silny i ostry ból może pojawić się nagle, najcześciej w nocy lub nad ranem. Dodatkowo może towarzyszyć mu wysoka gorączka. Po pierwszym ataku dny kolejne mogą pojawiać się z różną częstotliwością. Zdarza się, że odstęp pomiędzy nimi może wynosić nawet i 2 lata. W przypadku braku podjęcia leczenia oraz zaniechania zmiany dotychczasowej diety napady mogą powtarzać się znacznie częściej.

dna moczanowa

U mężczyzn dna moczanowa zazwyczaj diagnozowana jest zazwyczaj między 30 a 50 rokiem życia. W przypadku kobiet najczęściej dotyka ona kobiet w okresie menopauzy. Pierwotną przyczyną dny może być nadmierna produkcja kwasu moczowego i/lub zaburzenia jego wydalania. Do wtórnych przyczyn choroby zalicza się nadużywanie alkoholu, przewlekły stres, otyłość oraz dietę bogatą w związki purynowe. Może się zdarzy, że dna będzie skutkiem ubocznym stosowanej farmakoterapii. Na wystąpienie dny dodatkowo narażone są osoby z niewydolnością nerek, niedokrwistością hemolityczną, białaczką i innymi chorobami nowotworowymi.

Szczegółowe zasady opisuję w dziale dietoterapii w dnie mocznowej – Dietoterapia