Dzienniczek żywieniowy
Dzienniczek żywieniowy – plik do pobrania
INSTRUKCJA WYPEŁNIENIA:
Dzienniczek żywieniowy jest bardzo ważny. Jest źródłem wielu istotnych informacji dotyczących ilości i jakości jedzenia. Służy obserwacji okoliczności spożywania posiłków oraz towarzyszących jedzeniu emocji. Sprzyja samokontroli, daje możliwość omówienia popełnionych błędów i zaproponowania zmian. Można prowadzić go w formie papierowej (zeszyt, notes) lub elektronicznej. Osoby prowadzące taki dzienniczek, mają lepsze wyniki w procesie redukcji masy ciała – prowadzenie go, niewątpliwie poprawia samokontrolę.
W dzienniczku zapisuj:
- Wszystko! Nawet pojedynczy orzeszek.
- Na bieżąco ;-)
- Wielkość zjadanych posiłków – wartości zważone, spisane z opakowania, lub przynajmniej wg miary kuchennej (łyżki, łyżeczki, pół szklanki, ilość kromek i waga pojedynczej kromki, ½ woreczka ryżu itp.)
- Cechy jakościowe produktów np. rodzaj chleba (pszenny, żytni, graham itp.), ryżu (biały, brązowy), mleko (% tłuszczu)
- Ramy czasowe : dni tygodnia, pory pobudki i snu, godziny pracy, godziny posiłków
- Okoliczności zjedzenia posiłku (już pora, głód z określeniem jego stopnia w skali 0-5; gdzie 0 – brak głodu, 5 – wilczy apetyt; nerwy, inni jedzą, nie mogłam odmówić mamie, zajadanie smutku itp.)
- Odczucia po zjedzeniu posiłku ( sytość, zadowolenie, przejedzenie, ból brzucha, wyrzuty sumienia itp.)
W przeprowadzonych badaniach okazało się, że osoby, które prowadzą na co dzień dzienniczek żywieniowy skuteczniej redukują masę ciała.